ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΠΙΝΕΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΠΙΝΕΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Η απολύμανση τόσο των πινέλων όσο και των συσκευασιών και των προϊόντων μακιγιάζ, είναι ένας βασικός κανόνας υγιεινής για εμάς τους επαγγελματίες αλλά και για όσες βάφεστε μόνες στο σπίτι με τα προϊόντα που έχετε στο νεσεσέρ σας .

Ειδικά στις μέρες του covid-19 και δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πως λειτουργεί ο ιός sars-cov-2 και πόσο επιμένει στα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ, είναι καλό να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και να τηρούμε στο 100% του κανόνες υγιεινής. Αυτό σημαίνει, ότι δεν πρέπει να τα μοιραζόμαστε με κανέναν άλλον και να τα απολυμαίνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Και αφού τώρα με το #menoumespiti έχουμε πολύ διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο από αυτόν στην σχολαστική απολύμανση των πινέλων και των προϊόντων μας .

Λόγω του ότι ως επαγγελματίας, έχω τεράστια γκάμα προϊόντων, αφιέρωσα 2 μέρες για να το κάνω αυτό σχολαστικά, το οποίο ομολογώ λειτούργησε και ψυχοθεραπευτικά. Όσες από εσάς δεν ασχολείστε επαγγελματικά με αυτό ή είστε αρχάριες makeup artists και δεν έχετε τόσα πολλά προϊόντα, μην ανησυχείτε (!!) σίγουρα θα σας πάρει λιγότερο χρόνο. Οπότε βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και ξεκινήστε να τα απολυμαίνετε ένα-ένα, με τις συμβουλές και τα tips που θα μοιραστώ μαζί σας και τα οποία είναι η εμπειρία μου, από τον τρόπο απολύμανσης που ακολουθούσαμε στα καταστήματα καλλυντικών που εργαζόμουν .

Αυτά που θα χρειαστείς για να απολυμάνεις τα προϊόντα και τις συσκευασίες, είναι απλά και τα έχεις σίγουρα σπίτι :

 • Καθαρό οινόπνευμα
 • Χαρτί κουζίνας και βαμβάκι
 • Ένα άδειο μπουκάλι με βαποριζατέρ (ψεκαστήρα) , στο οποίο θα βάλετε οινόπνευμα
 • Ένα χαμηλό ποτήρι

Θα ξεκινήσω από το εύκολο κομμάτι , που είναι η απολύμανση των συσκευασιών εξωτερικά. Είναι απλό! Βρέχουμε με οινόπνευμα λίγο χαρτί κουζίνας και περνάμε με αυτό όλες τις συσκευασίες εξωτερικά και εσωτερικά στα καπάκια τους. Δεν παραλείπουμε να αντικαθιστούμε το χαρτί αυτό κάθε τόσο .

Πριν ξεκινήσω με τις κατηγορίες, θα σας πω ότι : Tα προϊόντα σε μορφή πούδρας (σκιές , πούδρες compact και σε ελεύθερη μορφή, bronzers, highlighters, illuminators). Σε αυτά τα προϊόντα μακιγιάζ τα βακτήρια και τα μικρόβια δεν επιβιώνουν, δεδομένου βέβαια ότι είναι προφυλαγμένα από υγρασία. Για αυτό ένα καλό tip είναι να μην τα έχετε ποτέ στο μπάνιο, όπου εκεί πιο εύκολα αναπτύσσεται υγρασία από υδρατμούς κτλ. Επίσης, δεν απολυμαίνονται προϊόντα σε υγρή μορφή, όπως foundations, liquid lipsticks, lip glosses, υγρά concealers, mascara κτλ. Για αυτό καλό είναι, να μην τα μοιράζεστε. Παρόλα αυτά, καθαρίζουμε την συσκευασία τους .

*Σε ότι αφορά εμάς τους επαγγελματίες, αυτά τα προϊόντα τα τοποθετούμε πάνω σε ειδική μεταλλική παλέτα (η οποία απολυμαίνεται και αποστειρώνεται) και τα χρησιμοποιούμε από εκεί, ενώ το mascara το τοποθετούμε με βουρτσάκι μιας χρήσης.

Και πάμε τώρα στην απολύμανση, ανά κατηγορία προϊόντος :

 1. Lipsticks: Βγάζουμε τα καπάκια τους, καθαρίζουμε το εσωτερικό τους με οινόπνευμα και βαμβάκι και αφήνουμε να στεγνώσουν. Σε ο,τι αφορά το κραγιόν, υπάρχουν δυο τρόποι:
 • Αφού έχετε περιστρέψει την συσκευασία και έχει βγει όλο το προϊόν εξωτερικά, κρατάμε το κραγιόν ανάποδα (με την κεφαλή προς τα κάτω) και ψεκάζουμε οινόπνευμα με το βαποριζατέρ από μικρή απόσταση. Αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα και σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας. TIP: Είναι σημαντικό να κρατήσουμε το lipstick ανάποδα, διαφορετικά όλη η υγρασία θα μείνει στην βάση του και είναι ευκολότερο να δημιουργηθούν βακτήρια ή/και να χαλάσει.
 • Γεμίστε ένα χαμηλό ποτήρι με οινόπνευμα, περιστρέψτε το lipstick μέχρι να βγει όλο εξωτερικά και κρατώντας το από την βάση ανάποδα, βουτήξτε το για λίγα δευτερόλεπτα στο ποτήρι. Σκουπίστε απαλά με χαρτί κουζίνας .

 

 1. Μολύβια χειλιών / ματιών: Ξύνουμε το μολύβι, ψεκάζουμε οινόπνευμα με το βαποριζατέρ, αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα και σκουπίζουμε με χαρτί.

 

 1. Κρεμώδη προϊόντα : Αυτά τα βρίσκουμε συνήθως σε συσκευασία με βαζάκι και είναι τα gel eyeliners, concealers, κρεμώδης σκιές κ.α. Ψεκάζουμε με οινόπνευμα πάνω στην επιφάνειά τους, αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα και παίρνουμε την υγρασία από το οινόπνευμα, πιέζοντας απαλά πάνω τους ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας .

 

ΠΙΝΕΛΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Τα πινέλα του μακιγιάζ είναι αυτά που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα της πελάτισσας ή το δέρμα μας! Οπότε καλό είναι, να μην παραβλέπετε να τα απολυμαίνετε τακτικά γιατί τα μικρόβια που συσσωρεύουν μπορεί να βλάψουν το δέρμα.

Για τους επαγγελματίες, συνιστώ απολύμανση μετά από κάθε χρήση.

Για όσες τα έχουν για προσωπική χρήση, νομίζω μια-δυο φορές την εβδομάδα είναι πολύ καλά!

 

Αυτά που θα χρειαστούμε για την απολύμανση τους, είναι :

 • Αντιβακτηριδιακό σε μορφή σαπουνιού (μπάρα) ή υγρό
 • Καθαρό οινόπνευμα ή ξύδι λευκό
 • 1 μπολ
 • Πετσέτα

 

Ο τρόπος που πλένουμε τα πινέλα, είναι ο εξής :

 • Αν χρησιμοποιούμε μπάρα σαπουνιού: βρέχουμε με νερό την κεφαλή των πινέλων (την τρίχα δηλαδή) και στην συνέχεια τρίβουμε με κυκλικές κινήσεις το πινέλο πάνω σε αυτήν, μέχρι να κάνει αφρό και να σταματήσει να βγάζει χρώμα το πινέλο. Ξεπλένουμε καλά με χλιαρό νερό και στεγνώνουμε με πετσέτα .
 • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε υγρό αντιβακτηριδιακή: η διαδικασία είναι η ίδια απλώς τοποθετείτε μια σταγόνα από αυτό πάνω στην παλάμη σας και τρίβετε σε αυτήν το πινέλο .

Για να εξασφαλίσουμε ότι θα απολυμανθούν πλήρως τα πινέλα, αφού κάνουμε την διαδικασία με το πλύσιμο, τα βουτάμε σε οινόπνευμα ή λευκό ξύδι. Το δεύτερο είναι φυσικό προϊόν, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες αλλά αφήνει μια οσμή .

Η διαδικασία είναι η εξής :

 1. Με οινόπνευμα : Σε ένα μπολ βάζουμε οινόπνευμα, τοποθετούμε το στέλεχος με την τρίχα μέσα σε αυτό, αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα, σκουπίζουμε και στεγνώνουμε .
 2. Με ξύδι : Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και ξύδι, σε αναλογία 1:1/2 και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία (όπως παραπάνω) μόνο που στο τέλος ξεπλένουμε με χλιαρό νερό, σκουπίζουμε και στεγνώνουμε .

EXTRA TIP: Για να στεγνώσουν καλά τα πινέλα, αφού τα ξεπλύνουμε, περνάμε τις τρίχες του πινέλου μέσα από τα δάχτυλα μας (δείκτης και μέσος). Έτσι, εξασφαλίζουμε ότι θα φύγει η περίσσεια του νερού. Έπειτα, τρίβουμε απαλά με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε μέσα σε μια κούπα να στεγνώσουν ή πάνω σε μια καθαρή πετσέτα .

 

Ελπίζω να σας φάνηκαν χρηστικά όλα τα παραπάνω! Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το skin care και το makeup, αλλά και για ιδέες που έχετε για θέματα ομορφιάς και θέλετε να τα αναλύσουμε, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο live chat !