πινέλα μακιγιάζ

Πως κατασκευάζονται τα μαγικά πινέλα του μακιγιάζ;

Τα πινέλα του μακιγιάζ είναι τα πιο βασικά και τα πιο αγαπημένα, εργαλεία ενός makeup artist. Είναι η προέκταση του χεριού μας και το πιο πολύτιμο μέσο για να δημιουργήσουμε όλα αυτά τα υπέροχα makeup looks.

Αποτελούν αναπόσπαστο εργαλείο της δουλειάς μας και είναι αυτά τα μαγικά εργαλεία, που μας βοηθούν να επιτύχουμε ένα άψογο αποτέλεσμα.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να επενδύουμε σε επαγγελματικά πινέλα του μακιγιάζ, αν θέλουμε να έχουμε ένα σωστό και επαγγελματικό αποτέλεσμα. Ακόμα και για κάποιον που είναι ερασιτέχνης του μακιγιάζ, η εφαρμογή των προϊόντων με τα πινέλα, δίνει πιο άρτιο αποτέλεσμα.

Ένα σωστά κατασκευασμένο πινέλο, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Αρκεί να βέβαια να ξέρουμε πώς να το συντηρήσουμε σωστά και πώς να το διαχειριστούμε.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποια είναι τα στάδια κατασκευής ενός πινέλου μακιγιάζ, μέχρι να φτάσει στα χέρια μας.

Θεωρώ πολύ σημαντικό να γνωρίζει ένας makeup artist, όλη αυτήν την διαδικασία. Πέρα από το ότι αυτό βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση και συντήρησή τους, οφείλουμε να έχουμε γνώση πάνω σε όλα τα προϊόντα και εργαλεία που χρησιμοποιούμε.

 

Φυσική VS Συνθετική τρίχα

Οι τρίχες είναι το άκρο δράσης των πινέλων μακιγιάζ. Το μήκος, η απαλότητα, το σχήμα και η ποσότητα των τριχών στο πινέλο, υπαγορεύονται από την εφαρμογή και τα προϊόντα μακιγιάζ που έχει σχεδιαστεί. 

πινέλα μακιγιάζ

Φυσική τρίχα

Οι φυσικές τρίχες προέρχονται από ζώα, όπως κατσίκια, ασβοί, σκίουροι,  νυφίτσες και των αλόγων, κ.α. Υπάρχουν πινέλα με φυσική τρίχα καμήλας, που ωστόσο, δεν κατασκευάζονται στην πραγματικότητα από τρίχες καμήλας. Είναι ένας συνδυασμός διαφόρων τύπων τριχών ζώων (όπως των αλόγων, των κατσικιών και του σκίουρου), ανάλογα με την επιθυμητή απαλότητα και το κόστος.
Γιατί χρησιμοποιούνται οι τρίχες των ζώων; Χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε πινέλα για πολλά χρόνια, μιας και δεν υπήρχε άλλο κατάλληλο υλικό έως ότου έρθουν τα συνθετικά. Η φυσική τρίχα έχει μια επιδερμίδα, μια στρωματοποιημένη εξωτερική επίστρωση στον άξονα της τρίχας, η οποία μαζεύει και διανέμει καλά προϊόντα πούδρας. Για αυτόν τον λόγο τα πινέλα μακιγιάζ από φυσική τρίχα, δεν είναι τόσο καλά για κρεμώδη προϊόντα, τζελ ή υγρά. Συγκρατούν στο εσωτερικό τους πολύ προϊόν, το αποφράσσουν και έτσι δεν απλώνεται σωστά και ομοιόμορφα στο δέρμα.
Κάθε τύπος τριχών, διαθέτει τα δικά του μοναδικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, οι τρίχες νυφίτσας είναι μαλακές, εύκαμπτες και πηγαίνουν σε λεπτά σημεία, κάτι που είναι καλό για τοποθετήσεις ακριβείας. Οι τρίχες του ασβού είναι άκαμπτες και χρησιμοποιούνται σε πινέλα μακιγιάζ, που λειτουργούν για τον καθορισμό και το σχήμα, όπως οι βούρτσες των φρυδιών. Οι τρίχες  σκίουρου και κατσίκας, είναι πολύ μαλακές.

Συνθετική τρίχα

Οι συνθετικές τρίχες, είναι κατασκευασμένες από ίνες, όπως νάιλον και πολυεστέρας. Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά διαδεδομένα τα πινέλα με ίνες βαμβακιού ή αλλιώς NCF. Που χρησιμοποιούνται τα πινέλα από συνθετική τρίχα; Οι ίνες των συνθετικών πινέλων μακιγιάζ, δεν έχουν επιδερμίδα, οπότε είναι πολύ λείες και συσσωρεύουν λιγότερο προϊόν στο εσωτερικό τους, από τα πινέλα με φυσική τρίχα. Αυτό, τα κάνει ιδανικά για κρεμώδη και υγρά προϊόντα. Τα πούδρινα προϊόντα, όπως σκιές ματιών, κ.α., μπορούν επίσης να εφαρμοστούν με συνθετικά πινέλα, σχεδιασμένα ειδικά για το σκοπό αυτό. Για παράδειγμα, τα Taklon και Natrafil, δημιουργήθηκαν ειδικά για να μιμούνται τις διαφορετικές ιδιότητες των φυσικών τριχών. Αυτό τα καθιστά ιδανικά υποκατάστατα, για χρήση πούδρινων καλλυντικών μακιγιάζ.Οι συνθετικές τρίχες των πινέλων, κατασκευάζονται σε εργοστάσια και μπορεί να βαφτούν σε οποιοδήποτε χρώμα.

Τύποι συνθετικών τριχών των πινέλων μακιγιάζ 

Taklon – είναι ένα μαλακό, απαλό παράγωγο πολυεστέρα, το οποίο μιμείται τις ιδιότητες της φυσικής τρίχας από νυφίτσα. Είναι ένα απίστευτα ευέλικτο υλικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τύπους και τα μεγέθη των πινέλων μακιγιάζ.

Nylon – έχει λείες ίνες και χρησιμοποιείται σε πινέλα μακιγιάζ που χρειάζονται σταθερότητας στις τρίχες, όπως πινέλα concealer, brow και μάσκαρα.

Natrafil – Αρχικά σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τις φυσικές τρίχες των πινέλων πούδρας. Οι τρίχες του πινέλου αυτού, είναι σημαντικό να παίρνουν το προϊόν και να το απελευθερώνουν ομοιόμορφα στο δέρμα. Το Natrafil έχει σαν βάση τον πολυεστέρα και είναι κατασκευασμένο έτσι, ώστε να συγκρατεί την σκόνη. Η κοινή πεποίθηση ότι τα συνθετικά δεν είναι καλά για το μακιγιάζ σε σκόνη δεν ισχύει πλέον με αυτόν τον τύπο τριχών.

Τι προτιμούμε;Η βιομηχανία του μακιγιάζ έχει εξελιχθεί πολύ και μαζί με αυτήν έχουν εξελιχθεί και τα προϊόντα και εργαλεία του μακιγιάζ. Πλέον, οι περισσότερες εταιρείες έχουν υιοθετήσει την cruelty free φιλοσοφία. Ως επαγγελματίες makeup artists, δημιουργούμε διάφορα makeup looks, για όλες τις περιστάσεις και σε διαφορετικούς τύπους προσώπων. Για ηθικούς λόγους, καλό είναι να χρησιμοποιούμε πινέλα συνθετικά. Ειδικά τα νέας γενιάς συνθετικά πινέλα, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά με φυσική τρίχα.

Κατασκευή πινέλων μακιγιάζ 

πινέλα μακιγιάζ

Τα πινέλα μακιγιάζ αποτελούνται από τρία κύρια μέρη: τρίχες, μεταλλικός σύνδεσμος και την λαβή. 

Τρίχες: Οι τρίχες αποτελούνται από δυο άκρα. Αυτό που μας βοηθάει να εφαρμόσουμε τα προϊόντα μας και αυτό που είναι ασφαλισμένο μέσα στον μεταλλικό σύνδεσμο (ferrule). Το μήκος, η απαλότητα, το σχήμα και η ποσότητα των τριχών στο πινέλο υπαγορεύονται από την εφαρμογή και τα προϊόντα μακιγιάζ που έχει σχεδιαστεί. 

Μεταλλικός σύνδεσμος (ferrule): Το ferrule είναι συνήθως κατασκευασμένο από μέταλλο. Οι τρίχες συγκρατούνται στη θέση τους από το πάνω μέρος του σιδήρου. Για αυτό, αν παρατηρήσετε, το μέταλλο σε εκείνο το σημείο είναι πιο πιεσμένο ή flat. Ταυτόχρονα, σε εκείνο το σημείο, οι τρίχες είναι κολλημένες με ειδική κόλλα, έτσι ώστε να ενισχύεται η συγκράτηση.

Λαβές: Είναι κατασκευασμένες από ξύλο, ρητίνη ή πλαστικό. Κάποιες, είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα ή βιώσιμα υλικά όπως μπαμπού. Πάνω στο πινέλο, αναγράφονται το λογότυπο της εταιρείας και ο σκοπός χρήσης του πινέλου ή ο κωδικός του.

 Η διαδικασία του χειροποίητου πινέλου μακιγιάζ 

πινέλα μακιγιάζπινέλα μακιγιάζ

Ζύγισμα: Οι τρίχες των πινέλων ζυγίζονται, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε πινέλο μακιγιάζ περιέχει συγκεκριμένο όγκο τριχών. Αυτό βοηθάει η κάθε κεφαλή του πινέλου, να έχει ακριβές σχήμα. Στην συνέχεια οι τρίχες χτενίζονται, έτσι ώστε να απομακρυνθούν τυχόν ελαττωματικές.

Σχηματοποίηση πινέλου: Οι τρίχες του πινέλου μπαίνουν σε ειδικό καλούπι, τεντώνονται και δένονται με ειδική κλωστή. Για να επιτευχθεί ένα πιο τελειοποιημένο σχήμα, οι άκρες των τριχών επεξεργάζονται με λεπίδα. 

Συγκόλληση τριχών με μεταλλική λαβή: Για να κολλήσει η κεφαλή του πινέλου με το μεταλλικό στέλεχος, χρησιμοποιείται ειδική κόλλα. Στην συνέχεια αφήνεται να στεγνώσει καλά για αρκετές ώρες.

Συγκόλληση βάσης με λαβή: Οι λαβές επικολλούνται στην βάση των πινέλων και αφήνονται πάλι να στεγνώσουν.

Γνωρίζοντας την διαδικασία κατασκευής των πινέλων, αντιλαμβάνεστε καλύτερα τον σχεδιασμό του κάθε πινέλου και την χρήση του. Επίσης, κατανοείτε το πόσο σημαντικό είναι να πλένονται σωστά τα πινέλα και να μην εκτίθενται σε υγρασία.

Μερικά από τα εργοστάσια που κατασκευάζουν πινέλα, είναι:

  • Anisa Beauty
  • Vonira Cosmetics
  • Jafon Beauty
  • VT Cosmetic
  • Mhlan Makeup
  • Beauty Strokes
  • Bephyr Cosmetics

Αν θέλετε, λοιπόν, από ερασιτέχνες του μακιγιάζ, να πάτε στο επίπεδο του επαγγελματία makeup artist, θα πρέπει να οπλιστείτε με την σωστή γνώση.

Κάνε καριέρα, το πάθος σου για το μακιγιάζ.

Έχεις πάθος για το makeup και θέλεις να το μετατρέψεις σε καριέρα;

Επιθυμείς να διδαχθείς βασικές τεχνικές του μακιγιάζ;

Θέλεις να κάνεις καινούριους φίλους, με το ίδιο πάθος για το μακιγιάζ με εσένα; Να περάσεις ευχάριστα και δημιουργικά, ενώ παράλληλα μαθαίνεις μακιγιάζ;

Το 3-Day Makeup Course είναι το ιδανικό για εσένα που δεν έχεις πολύ διαθέσιμο χρόνο και χρήμα, αλλά και για σένα που θέλεις να φρεσκάρεις τις γνώσεις σου στο μακιγιάζ.

Στην MUSE by Chrisanthi Mitrou  θα βρείτε επίσης, διάφορα προγράμματα μακιγιάζ, αλλά και υπηρεσίες μακιγιάζ. Υπάρχουν μαθήματα μακιγιάζ για αρχάριους, ταχύρρυθμα ή master, στα οποία λαμβάνετε όλες τις βασικές γνώσεις πάνω στο beauty και bridal makeup.

Επίσης, θα βρείτε ιδιαίτερα μαθήματα για εσάς που θέλετε να μάθετε να βάφεστε μόνοι σας ή ακόμα και να εμπλουτίσετε τις τεχνικές σας.

WORK HARD.DREAM BIG.

Ακολουθήστε μας στα social media μας TikTok , Instagram και Facebook για να είστε up-to-date για ότι ανεβάζουμε.