χρωματιστά χείλη

Βγείτε από την ρουτίνα των χρωμάτων του μακιγιάζ σας.

Μπλοκάρετε δημιουργικά όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε χρώμα στο μακιγιάζ σας; Πιάνετε τον εαυτό σας, να χρησιμοποιεί μέρα παρά μέρα, την παλέτα με τα ουδέτερα χρώματα;

Αν ναι, μάλλον ήρθε η ώρα να ενισχύσετε την αγάπη σας για τα χρώματα. Και γιατί όχι, να πειραματιστείτε και  να αναπτύξετε την ικανότητά σας, να τα χρησιμοποιείτε περισσότερο.

Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί στην χρωματικά παλέτα του μακιγιάζ. Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε, πως λειτουργούν οι αποχρώσεις στο πρόσωπό σας. Θα αναλύσουμε τις βασικές αρχές, της θεωρίας των χρωμάτων στο μακιγιάζ, δίνοντας σας έτσι έμπνευση για περισσότερη δημιουργικότητα.

χρωματικός κύκλος

Το χρώμα στο μακιγιάζ και οι αρχές του

Πολλοί επαγγελματίες του μακιγιάζ και σχεδιαστές, χρησιμοποιούν τον χρωματικό κύκλο, όταν πρόκειται να αποφασίσουν για τα συστήματα των χρωμάτων.

Υπάρχουν διάφορα συστήματα χρωμάτων και άρα χρωματικού κύκλου. Η πιο κοινή είναι το σύστημα χρωμάτων RYB (red-yellow-blue).

Ας ορίσουμε μερικούς όρους, που πρέπει να μάθετε, όταν διαβάζετε τον χρωματικό κύκλο, όσοι από εσάς ξεκινάτε να ασχοληθείτε με το χρώμα.

Θα ξεκινήσουμε τα πρωτεύοντα χρώματα, που είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Αυτά τα χρώματα, δεν προκύπτουν από μίξεις με άλλα.

Από τις μίξεις αυτών των 3 χρωμάτων, σε ίσες ποσότητες, προκύπτουν τα δευτερεύοντα. Αυτά είναι το μωβ, το πράσινο και το πορτοκαλί.

Τέλος, έχουμε τα τριτεύοντα ή συμπληρωματικά. Αυτά δημιουργούνται από τις μίξεις των πρωτευόντων με τα συμπληρωματικά. Δηλαδή, κόκκινο + πράσινο, κίτρινο + μωβ και μπλε + πορτοκαλί.

Ουσιαστικά, συμπληρωματικά θεωρούνται τα χρώματα, τα οποία όταν αναμιχθούν σε ίσα μέρη εξουδετερώνεται η απόχρωσή τους και παράγουν γκρι. Είναι τα χρώματα, που χρησιμοποιούμε στο μακιγιάζ, για να εξαλείψουμε δυσχρωμίες.

Διαστάσεις χρωμάτων

χρώμα στο μακιγιάζ

Χροιά, είναι η αλλαγή απόχρωσης που παίρνει ένα χρώμα, αναμεμειγμένο με το πλαϊνό του. Για παράδειγμα, το κόκκινο κινούμενο προς το μπλε, παίρνει μωβ απόχρωση, ενώ κινούμε αντίθετα προς το κίτρινο, παίρνει αποχρώσεις του πορτοκαλί.

Τόνος, είναι η διαβάθμιση ενός χρώματος ή απόχρωσης, με την προσθήκη λευκού ή μαύρου.

Κορεσμός, είναι το μέτρο της φωτεινότητας ή της ισχύς, της έντασης ενός χρώματος. Ορίζει το πόσο απέχει ένα χρώμα, από ένα ουδέτερο γκρι και αφορά την πυκνότητα και την καθαρότητα του σαν χρώμα.

Ουδέτερο, είναι η απόχρωση που δημιουργείται, συνδυάζοντας 2 συμπληρωματικά.

Το χρώμα στο μακιγιάζ και οι συνδυασμοί του

Σύμφωνα με τα όσα διαβάσατε παραπάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρώμα στο μακιγιάζ, για να κάνετε διάφορους συνδυασμούς στα look σας. Είτε συνδυασμούς στα χρώματα σκιών, για το μακιγιάζ των ματιών σας είτε συνολικά σε όλο το look σας.

συμπληρωματικά χρώματα στο μακιγιάζΌπως αναφέραμε, τα χρώματα που βρίσκονται το ένα ακριβώς απέναντι από το άλλο, λέγονται συμπληρωματικά. Τα ζευγάρια αυτών των χρωμάτων, είναι κίτρινο και μωβ, κόκκινο και πράσινο, μπλε και πορτοκαλί.

Όταν αυτά τα χρώματα, φοριούνται μαζί σε παρόμοιο κορεσμό, φωτίζουν το ένα το άλλο. Αυτό το φαινόμενο, ονομάζεται ταυτόχρονη αντίθεση.

Θέλετε να κάνετε ζωηρό το βλέμμα σας; Επιλέξτε να τοποθετήσετε το ένα χρώμα στο κινητό βλέφαρο και το άλλο σε μικρότερη έκταση, στην γραμμή των κάτω βλεφαρίδων.

Μακιγιάζ με χωριστά συμπληρωματικά χρώματα

χωριστά συμπληρωματικά χρώματα στο μακιγιάζ

Είναι παρόμοιο με τον προηγούμενο συνδυασμό, απλά εδώ συνδυάζουμε μια απόχρωση, με τα χρώματα που είναι γειτονικά με το συμπληρωματικό του.

Για παράδειγμα, συνδυάστε μια τυρκουάζ απόχρωση σκιάς ματιών, με ένα κόκκινο ρουζ, σε πορτοκαλί υποτόνους και ένα ροδακινί κραγιόν.

Αυτός ο χρωματικός συνδυασμός, έχει μια ισορροπία, χωρίς όμως να δίνει το αποτέλεσμα της αντίθεσης.

Μακιγιάζ με ανάλογα χρώματα

ανάλογα χρώματα στο μακιγιάζ

Επιλέξτε 3 χρώματα από τον χρωματικό κύκλο, που να βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Αυτός ο συνδυασμός, δημιουργεί ένα χαλαρό και αρμονικό αποτέλεσμα στο μακιγιάζ των ματιών σας.

Δεδομένου ότι οι αποχρώσεις είναι παρόμοιες, παίξτε στο υπόλοιπο μακιγιάζ σας, με τις υφές.

Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε μια ροδακινί, διάφανη σκιά στα μάτια και να την συνδυάσετε με κοραλλί ρουζ και διάφανο, magenta κραγιόν.

Μονοχρωματικό μακιγιάζ

μονοχρωματικό μακιγιάζ

Σε αυτόν τον συνδυασμό, επιλέγουμε ένα χρώμα ή απόχρωση και τόνους αυτού.

Μπορείτε να συνδυάσετε μια χακί απόχρωση( είναι απόχρωση του κίτρινου) στα μάτια, με ένα διάφανο, υποκίτρινο lip gloss και ένα διάφανο χρυσό illuminator, ψηλά στα ζυγωματικά.

Παρότι χρησιμοποιείτε ένα ζωντανό (και δύσκολο θα λέγαμε) χρώμα, το συνολικό αποτέλεσμα είναι ήρεμο και ήσυχο.

Μακιγιάζ με τριαδικά χρώματα

τριαδικά χρώματα στο μακιγιάζ

Αν ανήκετε στην κατηγορία των τολμηρών, αυτός ο συνδυασμός, είναι για εσάς. Ένα μακιγιάζ, με αυτόν τον συνδυασμό, παίζει με τα πιο ζωηρά χρώματα του χρωματικού κύκλου.

Συνήθως, σε αυτόν τον χρωματικό συνδυασμό, επιλέγουμε δευτερεύουσες αποχρώσεις του πορτοκαλί, του πράσινου και του μωβ.

Επιλέξτε ένα από αυτά τα χρώματα, που θέλετε να υπερισχύει. Για παράδειγμα, μια σμαραγδί σκιά ματιών. Συνδυάστε την με ένα απαλό ροδακινί κραγιόν και ένα απαλό ρουζ με μωβ υποτόνους.

Με όλους αυτούς του χρωματικούς συνδυασμούς, μπορείτε να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε πολλά και διαφορετικά looks. Αφήστε ελεύθερη την φαντασία και την δημιουργικότητα σας και απλά βάλτε χρώμα στο μακιγιάζ σας.

Η χρωματολογία και η κατανόησή της,  θέλουν αρκετή και συστηματική μελέτη. Τα διάφορα συστήματα των χρωμάτων, αφορούν και εμάς τους makeup artists, μια και δουλειά μας δεν αφορά μόνο το μακιγιάζ που κάνουμε, αλλά και πως θα γράψει σε μια φωτογραφία ή πως θα αποδώσει σε ένα βίντεο.

Για αυτό και εμείς, σας προτείνουμε 2 βιβλία, τα οποία μπορείτε να μελετήσετε όσοι σκοπεύετε να γίνετε επαγγελματίες ή ξεκινάτε τώρα.

Color Theory for the Makeup Artist : Understanding Color and Light for Beauty and Special Effects

Color : A Course in Mastering the Art of Mixing Colors

Κάνε καριέρα, το πάθος σου για το μακιγιάζ.

Στην MUSE by Chrisanthi Mitrou  θα βρείτε διάφορα προγράμματα μακιγιάζ, αλλά και υπηρεσίες μακιγιάζ. Υπάρχουν μαθήματα μακιγιάζ για αρχάριους, ταχύρρυθμα ή master, στα οποία λαμβάνετε όλες τις βασικές γνώσεις πάνω στο beauty και bridal makeup.

Επίσης, θα βρείτε ιδιαίτερα μαθήματα μακιγιάζ, για εσάς που θέλετε να μάθετε να βάφεστε μόνοι σας ή ακόμα και να εμπλουτίσετε τις τεχνικές σας.

Τέλος, στην σχολή μας θα βρείτε μαθήματα μακιγιάζ εξ’ αποστάσεως. Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται σε αρχάριους, σε makeup lovers και σε επαγγελματίες, που θέλουν να εκπαιδευτούν στο μακιγιάζ από την άνεση του σπιτιού τους.

WORK HARD.DREAM BIG.

Ακολουθήστε μας στα social media μας TikTok , Instagram και Facebook για να είστε up-to-date για ότι ανεβάζουμε.