πρότυπα ομορφιάς

Μακιγιάζ και τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς

Η πλειοψηφία των ανθρώπων, αναζητούν την αιώνια νεότητα και ομορφιά. Από τα βιβλία έως τις ταινίες, οι άνθρωποι γοητεύονται από την εμφάνιση, για αυτό και όλοι προσπαθούν να είναι εμφανίσιμοι.

Καθώς εξελισσόμαστε και αλλάζουμε, αλλάζει και η κοινωνία μας και τα πρότυπα για την ομορφιά.

Σήμερα τα πρότυπα ομορφιάς, είναι συχνά σκληρά και επικριτικά, ιδίως για τις γυναίκες.

Μακιγιάζ και πρότυπα ομορφιάς

Τα πρότυπα επιτάσσουν άψογο, λαμπερό δέρμα, με ζουμερά χείλη και μεγάλες βλεφαρίδες. Δεν μπορεί να υπάρχουν ορατά ελαττώματα.

Ένα μέσο με το οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να τηρήσουν αυτά τα πρότυπα, είναι μέσω του μακιγιάζ.

Αυτή η νοοτροπία, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τους νέους. Τους κάνει να πιστεύουν, ότι πρέπει να φορούν μακιγιάζ, για να διατηρήσουν αυτήν την προσωρινή τελειότητα.

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι πάνω από όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που απολαμβάνουν το μακιγιάζ. Τους αρέσει να είναι περιποιημένοι, ωστόσο καταρρίπτονται από άλλους, που τους χαρακτηρίζουν ανασφαλείς για αυτό.

Σχέση παιδιών και εφήβων με το μακιγιάζ

προτυπα ομορφιάς 2

Από την άλλη έχουμε και τα παιδιά, τα οποία συχνά θέλουν να μιμούνται τους μεγαλύτερους και επηρεάζονται από τον κόσμο γύρω τους. Είναι γεγονός, ότι αυτό που βλέπουν και βιώνουν, είναι και αυτό που τα διαμορφώνει.

Τα παιδιά και οι έφηβοι, έχοντας όλες αυτές τις επιρροές από τα μέσα ενημέρωσης, βλέποντας διαρκώς εξωτερικά “τέλειους” ανθρώπους, διαμορφώνουν μια λάθος αντίληψη για την πραγματικότητα.

Σκέφτονται ότι οι ατέλειες είναι μη αποδεκτές και κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τις αλλάξουν. Προσπαθούν αγωνιωδώς να γίνουν τέλειοι είτε μέσω του μακιγιάζ είτε μέσω παρεμβάσεων στο πρόσωπό τους.

Το μακιγιάζ όμως δεν λειτουργεί έτσι. Είναι αποδεδειγμένο και ιατρικά, ότι όσο πιο συχνά χρησιμοποιούν οι έφηβοι καλλυντικά, τόσες πιθανότητες έχουν ως ενήλικες, να παρουσιάσουν δερματικά προβλήματα.

Κάποια στιγμή το δέρμα, πρέπει να μένει ελεύθερο και γυμνό, για να αναπνέει καλύτερα.

Σαφώς ένας έφηβος δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό και έτσι μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο. Ατέλειες, μακιγιάζ, κάλυψη περισσότερων ατελειών, κάλυψη ξανά, κτλ.

Βάση ερευνών, η ηλικία του τυπικού χρήστη μακιγιάζ, γίνεται ολοένα και μικρότερη. Υπάρχουν παιδιά, που ξεκινούν να μακιγιάρονται από την ηλικία των 11 χρόνων.

Οι ηλικίες αυτές, είναι πολύ μικρές για να καταλάβουν πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους. Πόσο μάλλον να χρησιμοποιούν προϊόντα μακιγιάζ, μη γνωρίζοντας ότι ορισμένα έχουν επιβλαβείς και χημικές ουσίες.

Επίσης, γνωρίζουμε όλοι, ότι τα παιδιά αγαπούν να μοιράζονται. Έτσι, μοιράζονται τα προϊόντα μακιγιάζ τους, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξαπλώσει βακτήρια, όπως λοιμώξεις των ματιών, έρπη, σταφυλόκοκκο, κ.α.

Η ψεύτικη τελειότητα, αφήνει σημάδι στην νεολαία του σήμερα.

Τα καλλυντικά διατηρούν μια ισχυρή παρουσία στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Καθώς τα πρότυπα ομορφιάς, γίνονται πιο έντονα, έτσι γίνεται και η εμπορευματοποίηση του μακιγιάζ.

Η βιομηχανία της ομορφιάς και του μακιγιάζ, είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία.

Οι εταιρείες κάνουν ότι χρειάζεται, για πουλήσουν το προϊόν τους. Και αυτό είναι λογικό. Μια εταιρεία έχει έναν και μοναδικό στόχο, το κέρδος.

Έτσι κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι χρειάζονται το προϊόν τους, προκειμένου να έχουν κέρδος. Όλες οι εταιρείες παγκοσμίως, λειτουργούν ακριβώς έτσι.

Πολλά προϊόντα στην αγορά, φέρουν την ένδειξη ότι βοηθούν το δέρμα σας και το κάνουν να δείχνει καλύτερο. Ένα παράδειγμα, είναι η κρέμα λεύκανσης για την ροδόχρου ακμή, η οποία βλάπτει τελικά. Ή τα προϊόντα λεύκανσης δοντιών, τα οποία ναι μεν λευκαίνουν, αλλά βλάπτουν τον σμάλτο και κάνουν τα δόντια λεπτά και ευαίσθητα.

Οι εταιρείες εστιάζουν στις ανασφάλειες των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα, η αντιγήρανση. Έτσι λανσάρουν συνεχώς νέα προϊόντα, τα οποία ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες και έτσι κερδίζουν.

Η πιο αποτελεσματική λύση, είναι να γνωρίζετε καταρχήν τι προβλήματα έχει το δέρμα σας. Και στην συνέχεια να χτίζετε την ρουτίνα του μακιγιάζ σας, γύρω από αυτό.

Η φροντίδα του εαυτού σας, πρέπει να είναι το νούμερο ένα μέλημα. Όχι απλά η εμφάνισή σας.

πρότυπα ομορφιάςΟ καθένας έχει το δικαίωμα να αισθάνεται ελκυστικός και σίγουρος για τον εαυτό του. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε την κοινωνία, να σας απογοητεύσει σχετικά με την εμφάνισή σας. Το τι φοράτε ή πως μακιγιάρεστε, είναι δικό σας δικαίωμα.

Πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου και εμού), χρησιμοποιούν το μακιγιάζ ως μέσο έκφρασης. Βάζουμε μια τέχνη πάνω στο πρόσωπό μας.

Όπως έγραψα και παραπάνω, η κοινωνία μας θέλει τέλειους και όμορφους. Και το μακιγιάζ είναι το μέσο για να το επιτύχουμε.

Το μακιγιάζ, είναι ένας ωραίος τρόπος για να αναδείξετε τα χαρακτηριστικά σας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφήνετε να σας καθορίζει ή να σας περιορίζει.

Είτε θέλετε να φοράτε έντονο μακιγιάζ είτε θέλετε το δέρμα σας γυμνό, ακόμα με τις δυσχρωμίες του, κάντε το γιατί εσείς το θέλετε. Όχι γιατί το επιτάσσει κάποιος άλλος ή τα πρότυπα ομορφιάς.

Ένα από τα οφέλη του μακιγιάζ, είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μακιγιάζ, για να αντικατοπτρίσετε την διάθεσή σας.

Υπάρχει ένα στίγμα, γύρω από τους ανθρώπους που ενδυναμώνουν τον εαυτό τους, χρησιμοποιώντας μακιγιάζ. Ορισμένοι άλλοι άνθρωποι, τους θεωρούν ψεύτικους. Αυτό το σκεπτικό βέβαια, είναι απολύτως παράλογο, αν λάβουμε υπόψη τα πρότυπα ομορφιάς, που μα επιβάλλονται.

Το μακιγιάζ του κάνουμε για τον εαυτό μας. Όχι για τους άλλους.

πρότυπα ομορφιάς 5

Πριν μερικά χρόνια, κυκλοφόρησε μια εικόνα στο διαδίκτυο, η οποία έγραφε “Αυτός είναι ο λόγος να την κάνεις να κολυμπήσει στο πρώτο ραντεβού.”

Η εικόνα αυτή, έδειχνε την ίδια γυναίκα με μακιγιάζ και χωρίς.

Πολλοί άνθρωποι λοιπόν, πήραν αυτήν την εικόνα και στην θέση της έβαζαν άλλες γυναίκες. Αυτό ήταν ντροπιαστικό και σίγουρα υποβίβαζε την γυναίκα.

Μια άλλη ερώτηση, που συχνά γίνεται σε όσους βάφονται, είναι “για ποιον βάφεσαι;”

Δυστυχώς αυτά τα σχόλια, ακυρώνουν την τέχνη του μακιγιάζ. Το μακιγιάζ είναι έκφραση. Άλλοι εκφράζονται ζωγραφίζοντας πάνω σε έναν λευκό καμβά ή σε ένα χαρτί.

Το ίδιο είναι και η τέχνη του μακιγιάζ. Ο λευκός καμβάς, είναι το πρόσωπό μας και πάνω σε αυτό, βάζουμε το συναίσθημά μας.

Πολλοί πιστεύουν ότι το μακιγιάζ γίνεται μόνο για να καλύψει ατέλειες και να κρύψει την ανασφάλειά σας στην πραγματικότητα.

Επειδή ακριβώς η κοινωνία δημιουργεί αυτά τα πρότυπα, όταν φοράμε το μακιγιάζ για τον εαυτό μας, κάποιοι δεν  καταλαβαίνουν ότι μπορεί να υπάρχει και αυτή η πλευρά.

Να φαινόμαστε νέοι για πάντα. Αυτό είναι όνειρο πολλών ανθρώπων. Να μην γερνάμε και να είμαστε όμορφοι για πάντα. Τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς, επιτρέπουν μόνο αυτήν την διαδικασία σκέψης.

Μεγαλώνουμε νομίζοντας πως το μόνο που έχει σημασία, είναι μόνο η εμφάνιση. Έτσι, ξεκινάμε από νωρίς να αγοράζουμε καλλυντικά και να μαθαίνουμε να τελειοποιούμε το μακιγιάζ.

Κρατάμε όρθια την βιομηχανία της ομορφιάς, αγοράζοντας τα ελιξίριά τους και το θαυμάσιο foundation τους, για να μας διατηρήσουν νέους και να μας κάνουν όμορφους.

Ταυτόχρονα όμως, κατακρίνουμε αυτούς που αγαπούν το μακιγιάζ και το κάνουν απλά γιατί τους αρέσει και τους εκφράζει.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον κόσμο καλύτερο, χωρίς μίσος και διακρίσεις.

Το μακιγιάζ είναι τέχνη. Και η τέχνη είναι μέσο έκφρασης. Και μόνο έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται. Αν δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι άνθρωποι, το “για ποιον κάνεις μακιγιάζ”, τότε καλά θα κάνουν να “βουτήξουν” στο μέσα τους. Εκεί ίσως βρουν απαντήσεις.

Κάνε καριέρα, το πάθος σου για το μακιγιάζ.

Στην MUSE by Chrisanthi Mitrou  θα βρείτε διάφορα προγράμματα μακιγιάζ, αλλά και υπηρεσίες μακιγιάζ. Υπάρχουν μαθήματα μακιγιάζ για αρχάριους, ταχύρρυθμα ή master, στα οποία λαμβάνετε όλες τις βασικές γνώσεις πάνω στο beauty και bridal makeup.

Επίσης, θα βρείτε ιδιαίτερα μαθήματα μακιγιάζ, για εσάς που θέλετε να μάθετε να βάφεστε μόνοι σας ή ακόμα και να εμπλουτίσετε τις τεχνικές σας.

Τέλος, στην σχολή μας θα βρείτε μαθήματα μακιγιάζ εξ’ αποστάσεως. Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται σε αρχάριους, σε makeup lovers και σε επαγγελματίες, που θέλουν να εκπαιδευτούν στο μακιγιάζ από την άνεση του σπιτιού τους.

WORK HARD.DREAM BIG.

Ακολουθήστε μας στα social media μας TikTok , Instagram και Facebook για να είστε up-to-date για ότι ανεβάζουμε.