freelancer makeup artist

5 είδη πελατών που θα συναντήσει ένας freelancer makeup artist

Το να εργάζεστε ως freelancer makeup artist, έχει πραγματικά πολλά οφέλη. Μπορείτε να ορίσετε εσείς το πρόγραμμά σας και τις τιμές σας, ακόμα και να επιλέξετε ποιοι θα είναι οι πελάτες σας. Με λίγα λόγια, να είστε το αφεντικό του εαυτού σας.

Αυτή η ελευθερία όμως, έχει και κάποια μειονεκτήματα. Με αυτήν την ελευθερία, έρχεται ένας αναπόφευκτος κατάλογος πελατών που θα συναντήσετε. Και όχι δεν αναφερόμαστε στους διαφορετικούς χρωματικούς τύπους.

Σαν freelancer makeup artist, θα συναντήσετε πραγματικά κάθε είδους ανθρώπους. Η ελεύθερη εργασία τα έχει αυτά άλλωστε.

Μερικοί από αυτούς, είναι αυτοί που πιστεύουν “ότι εντάξει μωρέ, δεν κάνετε και κάτι σημαντικό”, αυτοί που πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν πώς να κάνετε την δουλειά σας, αλλά και αυτοί που ζητούν απαιτητικά εκπτώσεις.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις; Πως αντιμετωπίζετε διαφορετικές και δύσκολες προσωπικότητες ως freelancer makeup artist;

Αν θέλετε να προετοιμαστείτε, να συναντήσετε μερικούς από αυτούς τους χαρακτήρες, συνεχίστε να διαβάζετε.  Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τους 5 τύπους πελατών, που κάθε freelancer makeup artist, καλείται να αντιμετωπίσει.

Τύποι πελατών που θα συναντήστε ως freelancer makeup artist

Ο τύπος “μπορεί να γίνει έκπτωση;”

νυφικό μακιγιάζ

Όταν αναλαμβάνετε νέους πελάτες, θέλετε να τους κρατήσετε ευχαριστημένους από όλες τις απόψεις, για να διασφαλίσετε ότι θα επιστρέψουν.

Η παροχή μικρών κινήτρων, με την μορφή εκπτώσεων ή δωρεάν δειγμάτων μακιγιάζ, ίσως είναι ένας τρόπος, για να διασφαλίσετε ότι πελάτες θα επιστρέψουν. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι θα μείνουν ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέρατε και από την συνολική επαγγελματική σας συμπεριφορά.

Βέβαια, καλό είναι αυτό να γίνεται με μέτρο και να μην είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Γιατί ενδεχομένως να καλομάθουν και κάποια στιγμή που δεν θα μπορείτε, για οποιονδήποτε λόγο, να κάνετε κάποια έκπτωση, ίσως ενοχληθούν.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί πελάτες, περιμένουν εκπτώσεις από έναν freelancer makeup artist. Ακόμα και αν γνωρίζουν από πριν την τιμή της υπηρεσίας σας, μπορεί να προσπαθήσουν να επωφεληθούν, λόγω του ότι είστε ελεύθερος επαγγελματίας.

Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο και κάποιες φορές άβολο, αλλά ένα από τα πλεονεκτήματα του να είστε freelancer makeup artist, είναι η ικανότητα να λέτε όχι.

Πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε; Φροντίστε όταν θα σας καλέσει για να κλείσει ένα ραντεβού για υπηρεσία μακιγιάζ, να του κάνετε ξεκάθαρο, ποιο είναι το ποσό της αμοιβής σας.

Όταν πρόκειται για μεγάλες δουλειές, όπως μια παραγωγή ή μια φωτογράφιση, μπορείτε να διασφαλίσετε την αμοιβή σας με την υπογραφή, από κοινού, συμβάσεως. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε από τον πελάτη, ότι συμφωνήσατε προφορικώς να σας το στείλει και μέσω email. Αυτό θα εξαλείψει οποιαδήποτε γκρίζα περιοχή και δυνητικά δύσκολη κατάσταση. Ο γραπτός λόγος μένει και δεν χωράει θέμα αμφιβολιών. Αυτό μην το ξεχνάτε.

Ο τύπος “δεν είμαι ευχαριστημένος με τίποτα”

smokey eyes makeup

Άλλος ένας τύπος, που θα συναντήσετε ως freelancer makeup artist, είναι αυτός που είναι πολύ απαιτητικός.

Έχετε ξοδέψετε αρκετό χρόνο, για να εφαρμόσετε αυτό που αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα “λαμπερό βλέμμα”, που ζήτησε ο πελάτης σας. Τελειώνοντας, κοιτάτε το πρόσωπό του και βλέπετε την πλήρη απογοήτευση.

Μην τα βάζετε με τον εαυτό σας. Συμβαίνει αυτό. Δεν πρόκειται να ενθουσιαστεί κάθε πελάτης, με την πρώτη εφαρμογή που θα του κάνετε. Μπορεί να μην σας έδωσε να καταλάβετε τι ήθελε, μπορεί άλλο να είχε στο μυαλό του και αλλιώς να το εξέφρασε.

Τώρα όμως είναι η ευκαιρία σας. Με ευγένεια, συζητήστε μαζί του τι μπορεί να μην του άρεσε. Μάθετε τι μπορείτε να του αλλάξετε, προκειμένου να αισθανθεί όμορφα και με αυτοπεποίθηση. Αν αντιληφθείτε ότι αισθάνεται άβολα να σας πει, απλά ενθαρρύνετε τον να σας μιλήσει.

Αυτό, θα σας οδηγήσει σε ένα μακιγιάζ που θα τον αφήσει ικανοποιημένο και ευτυχισμένο. Επίσης, θα σας βοηθήσει να χτίσετε μια σημαντική σχέση, που μπορεί να είναι και επικερδής στο μέλλον.

Ο τύπος “τα γνωρίζω όλα”

freelancer makeup artist 6Ζούμε στο κόσμο των social mediaα και του YouTube. Ως εκ τούτου, πολλοί λάτρεις του μακιγιάζ, νιώθουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν μόνοι τους κάθε εμφάνιση.

Αυτό βέβαια, έχει σαν αποτέλεσμα, ο πελάτης σας να μην έχει σωστά κάποια δεδομένα. Και αυτό είναι απολύτως λογικό.

Η εκπαίδευση ενός makeup artist, παρέχει σωστό τρόπο εφαρμογής του μακιγιάζ, σωστή αντιμετώπιση κάθε δέρματος και επιμέρους χαρακτηριστικών και πολλά άλλα. Είναι λογικό, λοιπόν, κάποιος που δεν έχει εμπειρία και δεν είναι εκπαιδευμένος, να μην γνωρίζει πώς να εφαρμόζει σωστά τα διάφορα προϊόντα.

Βέβαια, αυτό συχνά, δεν θα εμποδίσει έναν πελάτη να σας πει την γνώμη του. Απλά να θυμάστε ότι είναι απλά η γνώμη του, δεν είναι άποψη. Άποψη έχει μόνο όποιος έχει σπουδάσει και γνωρίζει λεπτομερώς και σε βάθος, ένα αντικείμενο.

Δυστυχώς, σαν freelancer makeup artist, θα συναντήσετε πελάτες, που δεν συμφωνούν με τις τεχνικές σας και θα σας πουν ότι αυτό που κάνετε είναι λάθος.

Ο καλύτερος τρόπος, για να διαχειριστείτε αυτόν τον πελάτη, είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Διορθώστε απαλά και προσφέρετε μερικές συμβουλές και κόλπα, για να τους βοηθήσετε να καταλάβουν, γιατί χρησιμοποιήσατε την συγκεκριμένη τεχνική.

Είστε ο επαγγελματίας και αυτή η αντιμετώπιση, θα σας βοηθήσει στο να δείξετε στον πελάτη σας ότι ξέρετε τι κάνετε. Προσπαθήστε λοιπόν ψύχραιμα, ευγενικά και πάντα με ήπιους τόνους, να τον βοηθήσετε να σας εμπιστευτεί.

Ο τύπος “αργοπορώ, χωρίς να ενημερώσω ” ή ακόμα χειρότερα …δεν έρχομαι (πάλι χωρίς να ενημερώσω)

Το ότι εσείς μπορεί να έχετε συνέπεια λόγου και χρόνου, δεν σημαίνει ότι όλοι είναι το ίδιο.

Ένας από τους πιο ενοχλητικούς (και αγενείς θα λέγαμε) πελάτες, που θα συναντήσει ένας freelancer makeup artist, είναι αυτός που καθυστερεί στα ραντεβού.

Εδώ βέβαια, να σημειώσουμε ότι το να καθυστερήσει είτε ο πελάτης είτε εμείς, δεν είναι κακό. Είναι ανθρώπινο. Αρκεί βέβαια να ενημερώσει για τον χρόνο καθυστέρησης.

Ακριβώς επειδή εσείς ορίζετε το πρόγραμμα σας και τους πελάτες σας, το να καθυστερεί κάποιος και άρα να εμποδίζει την ομαλή ροή των ραντεβού σας, είναι ενοχλητικό.

Δυστυχώς, πολλοί θεωρούν, ότι ένας freelancer makeup artist, κάθεται και απλά περιμένει πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο, για να τους αναλάβουν. Η αλήθεια απέχει έτη φωτός.

Μια καθυστέρηση ή ακόμα χειρότερα, το να μην εμφανιστεί καθόλου ο πελάτης, έχει αρνητική επίπτωση στο εισόδημά σας.

Φυσικά δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό. Δεν μπορείτε να τον αναγκάσετε να εμφανιστεί, για παράδειγμα.

Μπορείτε όμως να το αντιμετωπίσετε. Ζητήστε προκαταβολή, πριν το προκαθορισμένο ραντεβού σας. Αυτό θα σας εξασφαλίσει ηρεμία ως freelancer makeup artist και σίγουρα δεν θα επηρεάσει το εισόδημά σας.

Ο τύπος που (χωρίς να σας ρωτήσει) ανοίγει και δοκιμάζει τα προϊόντα του makeup kit σας

makeup kit

Μια επιτυχημένη καριέρα στο μακιγιάζ, ξεκινάει με την επιλογή των προϊόντων που έχετε στο βαλιτσάκι σας. Το makeup kit ενός freelancer makeup artist, όσο μικρό φαίνεται σε κάποιους, τόσο ακριβό είναι.

Πολλές φορές ένας ελεύθερος επαγγελματίας, πηγαίνοντας σε έναν πελάτη, καλείται να κουβαλήσει μαζί του μια, ακόμα και 2 βαλίτσες μακιγιάζ. Ναι, ναι. Ακόμα και έχουμε έναν πελάτη να μακιγιάρουμε, θέλουμε να είμαστε σίγουροι, ότι δεν μας λείψει τίποτα και δεν θα εκτεθούμε.

Το περιεχόμενο ενός κιτ μακιγιάζ, συμπεριλαμβανομένων foundation, mascara, πινέλων μακιγιάζ, κ.α. , δεν είναι φθηνό.

Αυτό σημαίνει, ότι οι πελάτες δεν πρέπει να σκαλίζουν το κιτ σας, ψάχνοντας να ανοίξουν, να χειριστούν και να δοκιμάσουν τα προϊόντα μόνοι τους.

Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί οι πελάτες. Δεν τους αρκεί να εφαρμόσετε τα προϊόντα στο πρόσωπό τους. Θέλουν να αγγίζουν οι ίδιοι το καινούριο σας mascara ή αυτήν την υπέροχη νέα απόχρωση κραγιόν.

Αυτό δεν θα πρέπει να το επιτρέπετε, για λόγους υγιεινής. Ένα makeup artist, ποτέ δεν χρησιμοποιεί τα προϊόντα του, απευθείας πάνω στο πρόσωπο του πελάτη. Ούτε καν την mascara. Όλα τοποθετούνται πάνω στην μεταλλική παλέτα ή την σπάτουλα και από εκεί, εφαρμόζονται με πινέλο πάνω στον πελάτη.

Πως το αντιμετωπίζετε, όταν δείτε τον πελάτη να σκαλίζει το makeup kit σας; Ψύχραιμα και ευγενικά.

Τους εξηγείτε ότι για λόγους υγιεινής, αυτό δεν το επιτρέπετε και ότι α προϊόντα τα χειρίζεστε αποκλειστικά εσείς. Αν θέλουν να δοκιμάσουν κάτι, μπορείτε είτε να τους δώσετε με την σπάτουλα σας, λίγη ποσότητα να δοκιμάσουν. Ή ακόμα καλύτερα να πάνε σε ένα κατάστημα και να δοκιμάσουν από τα tester.

Κάνε καριέρα, το πάθος σου για το μακιγιάζ.

Στην MUSE by Chrisanthi Mitrou  θα βρείτε διάφορα προγράμματα μακιγιάζ, αλλά και υπηρεσίες μακιγιάζ. Υπάρχουν μαθήματα μακιγιάζ για αρχάριους, ταχύρρυθμα ή master, στα οποία λαμβάνετε όλες τις βασικές γνώσεις πάνω στο beauty και bridal makeup.

Επίσης, θα βρείτε ιδιαίτερα μαθήματα μακιγιάζ, για εσάς που θέλετε να μάθετε να βάφεστε μόνοι σας ή ακόμα και να εμπλουτίσετε τις τεχνικές σας.

Τέλος, στην σχολή μας θα βρείτε μαθήματα μακιγιάζ εξ’ αποστάσεως. Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται σε αρχάριους, σε makeup lovers και σε επαγγελματίες, που θέλουν να εκπαιδευτούν στο μακιγιάζ από την άνεση του σπιτιού τους.

WORK HARD.DREAM BIG.

Ακολουθήστε μας στα social media μας TikTok , Instagram και Facebook για να είστε up-to-date για ότι ανεβάζουμε.