Ψεύτικες βλεφαρίδες. Πότε και πώς εμφανίστηκαν;

Αν παρατηρήσετε φωτογραφίες από καλλιτέχνες ή ακόμα και από makeup artists στο Instagram, είναι πολύ πιθανόν να τις δείτε. Οι ψεύτικες βλεφαρίδες είναι εκεί, κρυμμένες κάτω από στρώσεις mascara και καμουφλαρισμένες καλά, για να φαίνονται φυσικές. Θα τις δείτε εκεί, κρυμμένες καλά, κάνοντας τις βλεφαρίδες να φαίνονται, σαν να εκτείνονται προς τους ουρανούς. Κάποιες φορές ένα ζευγάρι, άλλες φορές ακόμα και δυο ζευγάρια ψεύτικες βλεφαρίδες, κολλημένες η μια πάνω στην άλλη.

Είναι ένα τελετουργικό ομορφιάς, τόσο mainstream σήμερα. Αν το σκεφτείς όμως καλά, μπορεί να σου φαίνεται και περίεργο. Γιατί κάποιος να θέλει να κολλήσει ένα ζευγάρι ψεύτικες βλεφαρίδες πάνω στις δικές του;

Οι ψεύτικες βλεφαρίδες έχουν μια μακρά πορεία και μάλλον βασανισμένη πορεία, που μας πάει πίσω στην αρχαία Ρώμη.

Σίγουρα οι άνθρωποι που γνωρίζετε και αγαπούν να τις φορούν, όπως η Kim Kardasian ή οι drag queens, το κάνουν με ευκολία. Κάποτε όμως, ήταν μια εμφάνιση, που θα μπορούσε ακόμα και να σκοτώσει.

Μια περίεργη και επώδυνη αρχή, για τις ψεύτικες βλεφαρίδες.

εφαρμογή βλεφαρίδωνΓια να καταλάβουμε γιατί δημιουργήθηκαν οι ψεύτικες βλεφαρίδες, θα πρέπει πρώτα να αναλύσουμε, γιατί οι ψεύτικες βλεφαρίδες, θεωρούνταν εξαρχής, ένα δελεαστικό χαρακτηριστικό.

Στον πυρήνα της, αυτή η εμμονή με τις βλεφαρίδες, πηγάζει απ’ το ότι οι βλεφαρίδες κονταίνουν όσο μεγαλώνουμε. Στην αρχαία Ρώμη ο συγγραφέας Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, βοήθησε να γίνουν οι μακριές βλεφαρίδες πιο αξιοζήλευτες, όταν υποστήριξε ότι συνδέονταν με την αγνότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες να προσπαθούν να έχουν όσο πιο μεγάλες βλεφαρίδες γίνεται.

Εκατοντάδες χρόνια μετά, οι βλεφαρίδες ευνοήθηκαν και πάλι. Υπάρχουν αναφορές το 1899, ότι γυναίκες εμφύτευαν βλεφαρίδες στα βλέφαρα τους, μέσω βελόνων.

Ήταν μια δημοφιλής διαδικασία, ακόμα και σε πρωτεύουσες όπως το Παρίσι. Εκείνη την εποχή πολλές γυναίκες, προσπάθησαν να κολλήσουν ανθρώπινες τρίχες στα βλέφαρα τους. Αυτή η μέθοδος βέβαια, δεν ήταν πολύ επιτυχημένη, μιας και οι τρίχες έπεφταν.

Ψεύτικες βλεφαρίδες την δεκαετία του 1910! Όλα οφείλονται σε έναν σκηνοθέτη

δεκαετία 1920Υπάρχει μια μικρή διαμάχη, για το ποιος δημιούργησε πραγματικά, τις ψεύτικες βλεφαρίδες που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα.

Το 1911 μια Καναδή ονόματι Anna Taylor, κατοχύρωσε για πρώτη φορά τεχνητές βλεφαρίδες, χρησιμοποιώντας ένα μισοφέγγαρο υφάσματος, με εμφυτευμένες τρίχες.

Το 1915 ο Karl Nessler, ένας κομμωτής γνωστός για τα κυματιστά μαλλιά που δημιουργούσε, άνοιξε ένα κομμωτήριο στην Νέα Υόρκη και πουλούσε υπηρεσίες βλεφαρίδων. Προωθούσε τις ψεύτικες βλεφαρίδες στο κομμωτήριο του, ως προστασία ενάντια στο έντονο φως των τεχνητών φώτων.

Το 1916 οι ψεύτικες βλεφαρίδες άρχισαν να γίνονται δημοφιλείς, εξαιτίας ενός  επιλεκτικού σκηνοθέτη του Hollywood. Ο σκηνοθέτης , στα γυρίσματα μιας ταινίας, κοίταξε την πρωταγωνίστρια, ντυμένη με μια βαβυλωνιακή ενδυμασία και σκέφτηκε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ο σκηνοθέτης, ήθελε οι βλεφαρίδες της πρωταγωνίστριας, να είναι υπερφυσικές, να ακουμπούν τα μάγουλα της όταν έχει χαμηλωμένο βλέμμα. Έτσι, έδωσε οδηγίες στον κατασκευαστή περουκών, να κολλήσει ανθρώπινες τρίχες στα βλέφαρα της ηθοποιού, χρησιμοποιώντας τσίχλα.

Φυσικά, αυτό το εγχείρημα κατέληξε σε καταστροφή. Μάλιστα, η ηθοποιός κατέληξε κάποια στιγμή, να έχει τόσο πρησμένα μάτια, που σχεδόν έμοιαζαν κλειστά.

Με άλλα λόγια, αυτό το “πείραμα” δεν πέτυχε.

Δεκαετίες 1920 και 1930: Οι άντρες πιστεύουν ότι οι ψεύτικες βλεφαρίδες είναι κάτι τρομακτικό.

ψεύτικες βλεφαρίδες

Το 1921 ένας αρθρογράφος, θα γράψει στους Times: “Όταν μια νεαρή σε κοιτάζει ομιχλωδώς, μέσα από τις μακριές, κατσαρές βλεφαρίδες της, μην την ερωτευτείς αν δεν το ερευνήσεις πρώτα. Οι μακριές βλεφαρίδες, μπορεί να μην είναι δικές της, παρά μόνο με δικαίωμα αγοράς.”

Διαβάζοντας αυτό, θα σκεφτόταν ο καθένας ότι οι ψεύτικες βλεφαρίδες, ήταν κάποιο είδος μυγοπαγίδας ή συσκευής βασανιστηρίων της Αφροδίτης.

Την δεκαετία του ’20, πολλοί ήταν δύσπιστοι σχετικά με τις ψεύτικες βλεφαρίδες, για τους fashionistas όμως, ήταν μια άλλη ιστορία.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1930, η Vogue τους έδωσε την σφραγίδα της έγκρισης της. Έβαζε διαφημίσεις για ψεύτικες βλεφαρίδες στις σελίδες της και μάλιστα μερικές με χρυσές και ασημένιες χάντρες.

Δεκαετίες 1940 και 1950: Οι σταρ του Hollywood, αγκαλιάζουν τις μεγάλες βλεφαρίδες.

marilyn monroe makeup

Όπως ήταν φυσικό, οι σταρ του Hollywood λάτρεψαν τις ψεύτικες βλεφαρίδες. Μεταξύ αυτών η Μέριλιν Μονρόε και η Ρίτα Χέιγουορθ, οι οποίες τις φορούσαν σε φωτογραφίσεις για να κάνουν τα μάτια τους να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά.

Την δεκαετία του 1950, οι ψεύτικες βλεφαρίδες βελτιώθηκαν, μιας και άρχισαν να κατασκευάζονται με πλαστικά υλικά, κατάλληλα για αυτές.

Οι βλεφαρίδες δεν κατασκευάζονταν πλέον από ανθρώπινες τρίχες ή ύφασμα, αλλά από πλαστικό υλικό. Όπως γίνεται και σήμερα σε κάποιες.

Δεκαετία 1960: Ο κόσμος του μακιγιάζ καλωσορίζει τις μεγαλύτερες και πιο τολμηρές βλεφαρίδες.

μακιγιάζ Twiggy

Ενώ οι προηγούμενες δεκαετίες αφορούσαν την γοητεία, αυτή η δεκαετία η αισθητική του μακιγιάζ ήταν πιο καινοτόμος, περιπετειώδης και νεανική. Στο επίκεντρο ήταν το μοντέλο Twiggy, της οποίας το signature look περιλάμβανε μεγάλες βλεφαρίδες, που μεγάλωναν ακόμα περισσότερο τα μάτια της.

Αν και οι πιο εμβληματικές εικόνες της Twiggy, της εμφανίζουν με βλεφαρίδες ζωγραφισμένες απευθείας στο πρόσωπό της, η ίδια φορούσε πολύ μεγάλες ψεύτικες βλεφαρίδες.

Εκείνη την εποχή ακολούθησαν το παράδειγμα της, πολλά ακόμα μοντέλα. Εμφανίζονταν στις σελίδες της Vogue και του Harper’s Bazaar, δείχνοντας στις γυναίκες όλου του κόσμου, πόσο ακραία θα μπορούσε να είναι η ομορφιά τους.

Δεκαετίες 1970 και 1980: Οι ψεύτικες βλεφαρίδες αρχίζουν να πέφτουν σε πωλήσεις

ψεύτικεσ βλεφαρίδεσ

Δεν υπάρχει πραγματική εξήγηση για αυτό, εκτός από το ότι η μόδα έρχεται και φεύγει.

Οι 2 αυτές δεκαετίες, δεν ήταν και τόσο σημαντικές για τις ψεύτικες βλεφαρίδες. Την δεκαετία του 1970 ήταν τάση το φυσικό και ήσυχο μακιγιάζ. Ενώ το 1980, προϊόντα όπως το ρουζ και το σκούρο κραγιόν, ήταν πιο δημοφιλή από τις ογκώδεις βλεφαρίδες.

Κάποιες γυναίκες, όπως η θρυλική Cher, συνέχισαν να τις φορούν.

Δεκαετία 1990: Από την Άννα Νικόλ Σμιθ μέχρι την Σίντι Κρόμφορντ, οι ψεύτικες βλεφαρίδες επιστρέφουν στα μάτια.

Οι ψεύτικες βλεφαρίδες γίνονται και πάλι δημοφιλείς. Για πολλές σταρ της εποχής, ήταν ένας εύκολος τρόπος, για να επιτύχουν ένα είδος ρετρό και της αίγλης του ’50, κυριολεκτικά με ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού.

Δεκαετία 2000 έως και σήμερα: οι βλεφαρίδες γίνονται φανταχτερές και εντελώς mainstream.

glowing skinΣτην δεκαετία του 2000 οι ψεύτικες βλεφαρίδες, έγιναν πολύ φανταχτερές.

Η Τζένιφερ Λοπέζ φόρεσε ψεύτικες βλεφαρίδες, από γούνα κόκκινης αλεπούς, στα βραβεία Όσκαρ 2001.

Το 2004 η Μαντόνα άρχισε να φοράει ένα ζευγάρι βλεφαρίδων, με βιζόν και διαμάντια, αξίας 10.000 ευρώ, προκειμένου να προωθήσει την περιοδεία της.

Οι διάσημες σταρ έκανα mainstream τις ψεύτικες βλεφαρίδες. Πλέον, οι βλεφαρίδες πωλούνται οπουδήποτε υπάρχει μακιγιάζ. Αυτήν την στιγμή, αγκαλιάζονται από σχεδόν όλους, διάσημους ή μη.

Θα τις βρούμε στο κόκκινο χαλί, αλλά και να τις φορούν βασίλισσες, για να κάνουν εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Οι ψεύτικες βλεφαρίδες ξεκίνησαν με μια ιστορία σκοτεινή και επικίνδυνη, με επίπονες εφαρμογές και στο σήμερα κατέληξαν να είναι δημοφιλείς. Είναι να απορεί κανείς.

Κάνε καριέρα, το πάθος σου για το μακιγιάζ.

Στην MUSE by Chrisanthi Mitrou  θα βρείτε διάφορα προγράμματα μακιγιάζ, αλλά και υπηρεσίες μακιγιάζ. Υπάρχουν μαθήματα μακιγιάζ για αρχάριους, ταχύρρυθμα ή master, στα οποία λαμβάνετε όλες τις βασικές γνώσεις πάνω στο beauty και bridal makeup.

Επίσης, θα βρείτε ιδιαίτερα μαθήματα μακιγιάζ, για εσάς που θέλετε να μάθετε να βάφεστε μόνοι σας ή ακόμα και να εμπλουτίσετε τις τεχνικές σας.

Τέλος, στην σχολή μας θα βρείτε μαθήματα μακιγιάζ εξ’ αποστάσεως. Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται σε αρχάριους, σε makeup lovers και σε επαγγελματίες, που θέλουν να εκπαιδευτούν στο μακιγιάζ από την άνεση του σπιτιού τους.

WORK HARD.DREAM BIG.

Ακολουθήστε μας στα social media μας TikTok , Instagram και Facebook για να είστε up-to-date για ότι ανεβάζουμε.