περιποιηση προσωπου

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την ρετινόλη.

Η ιδέα του να χτίσετε μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας, ίσως σας τρομάζει. Και σίγουρα πολλές φορές αναρωτηθήκατε αν κάποια προϊόντα αξίζουν ή όχι ή ακόμα και το ποια προϊόντα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους. Στην κορυφή της λίστας αναζήτησης των προϊόντων περιποίησης προσώπου, βρίσκεται η ρετινόλη.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια σύγχυση για αυτό το προϊόν και πολλές ερωτήσεις και απορίες. Πώς να το χρησιμοποιήσετε, πότε να το ξεκινήσετε και το πιο σημαντικό, αν είναι ιδανική για όλους.

Η ρετινόλη είναι ο νούμερο 1 όρος αναζήτησης στην Google, σε ότι αφορά την φροντίδα προσώπου.

Αν ψάχνετε απαντήσεις, για κάθε ερώτηση που είχατε σχετικά με την ρετινόλη, διαβάζετε το σωστό άρθρο. Έχουμε επιστρατεύσει όλα τα πλεονεκτήματα. Έτσι, θα ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα, όλες τις παρανοήσεις σχετικά με το αγαπημένο σας συστατικό περιποίησης δέρματος.

ρετινολη

Τι είναι η ρετινόλη και τι ακριβώς κάνει;

Η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α. Χρησιμοποιείται, για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων του δέρματος. Από τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες έως τα μαύρα στίγματα και την ακμή. Έτσι εξηγείται και η δημοτικότητά του.

Όταν η ρετινόλη εφαρμόζεται τοπικά, διασπάται σε ρετινοϊκό οξύ. Αυτό το οξύ, επηρεάζει άμεσα την δομή των κυττάρων στο δέρμα, διεγείροντας την παραγωγή του κολλαγόνου. Με την σειρά του, το αυξημένο κολλαγόνο μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων, βοηθά στο ξεθώριασμα των κηλίδων και εξομαλύνει τον τόνο και την υφή του δέρματος.

Έχει εξελιχθεί η χρήση της με τα χρόνια;

Η απάντηση είναι ναι.

Η πρώτη μελέτη για την επίδραση των ρετινοειδών στην ακμή, δημοσιεύτηκε το 1943.

Ως εμπορικό συστατικό περιποίησης του δέρματος, η ρετινόλη ξεκίνησε να χρησιμοποιείται, για την θεραπεία της ακμής. Επίσης, είχα τρομερά αποτελέσματα στην εξάλειψη των μαύρων στιγμάτων και της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων στους πόρους.

Από νωρίς, διαπιστώθηκε ότι είχε πολύ ωφέλιμες ιδιότητες, σε ότι αφορά την μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Σήμερα η ρετινόλη, χρησιμοποιείται με 3 τρόπους: Απολεπίζει, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ρετινόλης, της retin-A και των ρετινοειδών;

Η ρετινόλη και η retin-A, είναι δυο μορφές ρετινοειδών. Η ρετινόλη, είναι η πιο κοινή μορφή που συναντάμε, στα προϊόντα περιποίησης δέρματος της λιανικής.

Η retin-A ή αλλιώς τρετινοϊνη, συνταγογραφείται. Δεν μπορείτε να την προμηθευτείτε διαφορετικά. Συνήθως, χορηγείται για τοπική χρήση, για την θεραπεία της ακμής. Είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση στο δέρμα.

Η retin-A είναι η πιο ισχυρή εναλλακτική λύση, για την θεραπεία της ακμής, αλλά και των ουλών από ακμή. Η τακτική χρήση μιας τοπικής θεραπείας που περιέχει ρετινόλη, εξακολουθεί να έχει ως αποτέλεσμα βελτιώσεις στην ακμή και στις ουλές. Και αυτό γιατί, απολεπίζει και αφαιρεί το νεκρό δέρμα.

Μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι κατάλληλη για τους περισσότερους τύπους δέρματος. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε ωστόσο, είναι να βρείτε το κατάλληλο ποσοστό και την σωστή σύνθεση για εσάς. Ειδικά αν έχετε ευαίσθητο ή αντιδραστικό δέρμα.

Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, επιρρεπές σε ροδόχρου ακμή ή ψωρίαση, τότε η ρετινόλη μπορεί να μην συνιστάται. Αυτό που μπορείτε και πρέπει να κάνετε αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε, είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Ο δερματολόγος είναι αυτός, που μπορεί να προσδιορίσει αν είναι κατάλληλη για εσάς.

ρετινόλη

Τι είναι η νέα “εναλλακτική ρετινόλη” για την οποία μιλούν όλοι;

Ίσως έχετε ακούσει, για ένα νέο συστατικό φυτικής προέλευσης, το bakuchiol ή αλλιώς εναλλακτική ρετινόλη. Αυτό, διαφημίζεται ως μια απαλή, μη ερεθιστική εναλλακτική της ρετινόλης, η οποία έχει παρόμοια οφέλη.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν την ρετινόλη, αν βρουν το κατάλληλο ποσοστό και σύνθεση, για τον τύπο του δέρματός τους. Αν όμως, διαπιστώσετε ότι η ρετινόλη δεν λειτουργεί, τότε η “εναλλακτική ρετινόλη”, είναι μια καλή λύση.

Ένας άλλος που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ρετινόλη, είναι λόγω εγκυμοσύνης ή αλλεργίας στην βιταμίνη Α. Επομένως, η εναλλακτική ρετινόλη, είναι μια καλή λύση, για να λάβετε τα οφέλη του κυτταρικού κύκλου.

Οι μελέτες πάντως, έχουν δείξει ότι το bakuchiol, είναι αποτελεσματικό στην μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, των κηλίδων, αλλά και της απώλειας σφριγηλότητας και δεν έχει σκληρές παρενέργειες.

Η πρώτη μελέτη σχετικά με την “εναλλακτική ρετινόλη” και τις επιδράσεις της στο δέρμα, δημοσιεύτηκε το 2014. Οπότε ναι μεν παρουσιάζει σημαντικά οφέλη, ωστόσο είναι λίγο νωρίς για να γίνουν οριστικές συγκρίσεις με την ρετινόλη.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τα νέα ευρήματα σχετικά με την νέα αυτή ρετινόλη και να την δοκιμάσετε αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή αν είστε απλά περίεργοι. Ωστόσο, αν η ρετινόλη έχει λειτουργήσει καλά για εσάς, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε την χρήση της.

Υπάρχει η “σωστή ηλικία” για να ξεκινήσετε την χρήση της;

Η αλήθεια είναι, ότι σαν συστατικό είναι ισχυρό και ίσως και λίγο πιο ακριβό σε σχέση με άλλα. Ωστόσο, μπορείτε να το ενσωματώσετε στην ρουτίνα σας, λίγο πριν τα 30 σας. Και αυτό για προληπτικούς λόγους, γιατί τότε ξεκινούν τα πρώτα σημάδια, όπως λεπτές γραμμές.

Φυσικά, αν έχετε ακμή, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί ήδη από την εφηβεία σας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος, για να ενσωματώσετε την ρετινόλη στην περιποίηση του δέρματός σας;

Σίγουρα, ανάλογα με το δέρμα σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε δερματολόγο. Συνήθως, συνιστάται να το εντάσσετε στην ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας, σταδιακά. Δηλαδή, στην αρχή σε πιο αραιά διαστήματα και σταδιακά να αυξήσετε την χρήση του.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε μια φορά την εβδομάδα. Έτσι, θα δώσετε τον χρόνο στο δέρμα σας, να το συνηθίσει. Μετά από 1 μήνα, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε πιο τακτικά, 3-4 φορές την εβδομάδα, το βράδυ. Εφαρμόζετε μια πολύ μικρή ποσότητα (μέγεθος μπιζελιού), πριν την ενυδατική σας κρέμα.

Τα ρετινοειδή αυξάνουν την φωτοευαισθησία του δέρματός σας και μπορεί να σας κάνουν επιρρεπείς στις βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου και των εγκαυμάτων από αυτόν. Για αυτό, είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιείτε αντηλιακό κατά την διάρκεια της ημέρας.

Υπάρχει ιδανικό ποσοστό ρετινόλης, που πρέπει να αναζητήσει ο καταναλωτής;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, ο γενικός κανόνας είναι να ξεκινήσετε μεταξύ 0,25% με 1% και να το προσαρμόζετε προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ανεκτικότητα στην ρετινόλη. Οπότε, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε δερματολόγο, σχετικά με το πόση ποσότητα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Υπάρχουν εταιρείες που κυκλοφορούν προϊόντα περιποίησης σώματος με ρετινόλη. Είναι απαραίτητη η χρήση τους και στο σώμα;

Η περιποίηση του δέρματος του σώματος, είναι εξίσου σημαντική με του προσώπου. Μην ξεχνάτε, ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να το περιποιείστε.

Η ρετινόλη είναι πολύ ωφέλιμη και για την περιποίηση των ραγάδων, της κεράτωσης pilaris που εμφανίζεται στο πίσω μέρος των μπράτσων, αλλά και στον συνολικό τόνο και υφή του δέρματος.

Το πιο σημαντικό από όλα, είναι να μην ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό πάντα και ειδικά όταν χρησιμοποιείτε ρετινόλη. Όπως αναφέραμε και στο άρθρο, η ρετινόλη μπορεί να έχει παρενέργειες, οπότε είναι απαραίτητο, να συμβουλευτείτε δερματολόγο πριν την χρήση της.

Κάνε καριέρα, το πάθος σου για το μακιγιάζ.

Στην MUSE by Chrisanthi Mitrou  θα βρείτε διάφορα προγράμματα μακιγιάζ, αλλά και υπηρεσίες μακιγιάζ. Υπάρχουν μαθήματα μακιγιάζ για αρχάριους, ταχύρρυθμα ή master, στα οποία λαμβάνετε όλες τις βασικές γνώσεις πάνω στο beauty και bridal makeup.

Επίσης, θα βρείτε ιδιαίτερα μαθήματα μακιγιάζ, για εσάς που θέλετε να μάθετε να βάφεστε μόνοι σας ή ακόμα και να εμπλουτίσετε τις τεχνικές σας.

Τέλος, στην σχολή μας θα βρείτε μαθήματα μακιγιάζ εξ’ αποστάσεως. Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται σε αρχάριους, σε makeup lovers και σε επαγγελματίες, που θέλουν να εκπαιδευτούν στο μακιγιάζ από την άνεση του σπιτιού τους.

WORK HARD.DREAM BIG.

Ακολουθήστε μας στα social media μας TikTok , Instagram και Facebook για να είστε up-to-date για ότι ανεβάζουμε.